Normal_werk_werken_werkzoekende_baan_ontslag

(Novum) - Een kwart van de werknemers die kanker krijgt en geneest, verliest zijn of haar baan. 'Veel deelnemers' aan een onderzoek van tv-programma Eenvandaag en de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) spreken over 'verborgen ontslag'.

In het dinsdag gepubliceerde onderzoeksverslag reppen deelnemers over reorganisaties waarbij patiënten onder vage voorwendselen op straat worden gezet. Soms mondden conflicten uit in rechtszaken. Hoeveel patiënten daadwerkelijk onterecht zijn ontslagen wordt overigens niet gemeld in het onderzoek. Wel blijkt uit de resultaten dat zo'n zestig procent nog in dienst is bij dezelfde werkgever, de rest niet meer.

Aan de studie deden 2200 mensen mee die in de afgelopen tien jaar de diagnose kanker hebben gehad. Bijna 1200 waren in loondienst op het moment van diagnose, van hen had 91 procent een vast contract.

Werkgevers mogen personeel dat langer dan twee jaar ziek is, ontslaan als kan worden aangetoond dat de werknemer niet op zijn oude plek kan terugkeren. De gevolgen zijn volgens NFK-woordvoerder Laurence Maas terug te zien in de statistieken. "De werkloosheid ligt bij mensen met kanker veertig procent hoger dan bij de rest van de bevolking."

Van de deelnemers die op het moment van de diagnose werkten, is 66 procent tijdelijk gestopt met werken of minder uren gaan werken. Volgens bijna negen op de tien was er de eerste weken veel begrip van de werkgever. Ook stelt 69 procent dat de werkgever op de langere termijn goed met hun situatie is omgegaan.

Toch is bijna een op de drie ontevreden. "Eenmaal weer op de werkvloer werd ik snel al weer voor vol aangezien, terwijl ik nog niet helemaal in orde was", zegt een deelnemer. "De werkgever vond dat ik 'een zetje in de rug' nodig had, terwijl ik voor mijn gevoel langs de afgrond balanceerde." Bijna de helft geeft aan dat ze graag meer ondersteuning hadden gekregen bij re-integratie.