Normal_normal_business_zaken_ondernemen_plan_onderneming

(Novum) - Het kabinet wil de sterke groei van het aantal zzp'ers een halt toeroepen. Dat moet gebeuren door ondernemersfaciliteiten als de zelfstandigenaftrek af te bouwen. Ook de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling zijn onderwerp van gesprek, meldt het Financieele Dagblad op basis van bronnen en onderzoeksstukken in handen van de zakenkrant.

Door de voordelen af te bouwen moet het voor werkgevers minder aantrekkelijk worden van de diensten van zelfstandigen gebruik te maken. De ministeries van Sociale Zaken, Algemene Zaken, Financiën en Economische Zaken doen onderzoek naar de positie van de zzp'er in de maatschappij. Rond 1 december komen de ministeries met beleidsvoorstellen naar aanleiding van het onderzoek, schrijft het FD.

Naar schatting heeft Nederland in 2020 ongeveer een miljoen zzp'ers. Dit jaar zijn dat er nog ongeveer achthonderdduizend. Zelfstandigen kosten de overheid relatief veel geld omdat ze minder belasting betalen en wel een beroep doen op een deel van de sociale zekerheid. Zo kost de zelfstandigenaftrek de schatkist volgens het FD jaarlijks 1,8 miljard aan belastinginkomsten.

Het bericht schiet de VVD in het verkeerde keelgat. "Word moe van dat zzp-gebash", twittert VVD-Kamerlid Anne Mulder. Hij wil opheldering van het kabinet.