Normal_zorgfraude

(Novum) - Zorgverzekeraars hebben vorig jaar veel minder fraudezaken ontdekt. In totaal werd voor 3,7 miljoen euro aan fraude gemeld, tegen 7,7 miljoen een jaar eerder. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van voorlopige cijfers van Zorgverzekeraars Nederland.

 

Het gemiddelde bedrag van de fraude stond vorig jaar op 25 duizend euro, vijfduizend meer dan in het jaar ervoor. In tachtig procent van de gevallen gaat het om misbruik van het persoongebonden budget (pgb) of fraude in de ggz-zorg zoals psychosociale hulpverlening en verslaafdenzorg.

Zorgverzekeraars Nederland houdt nog een slag om de arm. In een reactie zegt een woordvoerder dat er nog helemaal geen eindbedrag te noemen is. "De verwachting is dat we volgende week de cijfers over 2012 naar buiten brengen", aldus de zegsvrouw. Het bedrag van 3,7 miljoen euro circuleerde eerder rond, maar is gebaseerd op onvolledige informatie.

Volgens de krant worden verzekeraars steeds vaker geconfronteerd met ingewikkelder fraudezaken. Wel komen zaken meer dan voorheen aan het licht bij de eerste signalen, nog voor dit zich kan ontwikkelen tot een fraudezaak.

Verzekeraars spreken alleen van fraude als kan worden bewezen dat iemand bewust een regel heeft overtreden om er financieel beter van te worden. Daarnaast vorderen verzekeraars ook geld terug zonder dat opzet bewezen kan worden zoals bij onterechte declaraties. In 2011 werd voor 167 miljoen aan dergelijke zaken teruggehaald.