Normal_borst_implantaten_siliconen

(Novum) - Verzekeraars betalen te weinig voor borstreconstructies waarbij eigen weefsel van de patiënt wordt gebruikt. Dat stelt plastisch chirurg Marc Mureau van het Erasmus MC woensdag in de Volkskrant. Hij is de opsteller van een nieuwe richtlijn voor borstreconstructies.

Als vrouwen vanwege het risico op borstkanker hun borsten laten amputeren, kunnen ze daarna voor een borstreconstructie kiezen. In Nederland is het gebruikelijk dat hiervoor implantaten worden gebruikt. In België is een nieuwe aanpak ontwikkeld waarbij huid, vet en bloedvaten van de buik naar de borst worden verplaatst. Als het weefsel niet afsterft, hoeft de patiënt niet meer terug naar het ziekenhuis. Patiënten met borstimplantaten blijven echter hun leven lang patiënt. In veertig tot zeventig procent van de gevallen moeten zij binnen tien jaar hun implantaten laten vervangen.

De operatie waarbij eigen weefsel wordt gebruikt is complex, kan tot twaalf uur duren en is niet geschikt voor erg slanke vrouwen. Bij de drieduizend borstreconstructies die jaarlijks in Nederland worden uitgevoerd wordt in tien tot vijftien procent van de gevallen eigen weefsel gebruikt, schat Mureau in de krant.

In België is de nieuwe aanpak uitgegroeid tot de standaard, zegt plastisch chirurg Philip Blondeel van het Universitair Ziekenhuis Gent, een van de grondleggers van de techniek. Hij schat dat de helft van de operaties met eigen weefsel wordt gedaan. Een op de vijf vrouwen die in België zo'n operatie krijgt zou uit Nederland komen.

Dat in Nederland vaker voor implantaten wordt gekozen, zou komen door het financieringsstelsel. In de tijd dat een patiënt eigen weefsel krijgt ingebracht, zouden zes patiënten met implantaten kunnen worden geholpen en dat zou meer geld opbrengen. Volgens Blondeel worden Nederlandse chirurgen onderbetaald en kiezen ze daarom voor de snelle weg van implantaten.

Verzekeraars vergoeden het wel als een patiënt naar het buitenland gaat voor deze operatie, maar laten de capaciteit in Nederland volgens hoogleraar René van der Hulst niet toenemen. Verzekeraar CZ stelt echter in de krant dat een kostendekkende vergoeding wordt betaald. "Maar wij zien dat ziekenhuizen zelf niet altijd tijd en ruimte maken. Kennelijk vinden ze andere operaties winstgevender."