Normal_copyright_stockfreeimages_hand_medicijnen_pillen_medicatie

Twintig apothekers uit Amsterdam proberen deze week via de rechter af te dwingen dat verzekeraar Achmea een hogere vergoeding gaat betalen voor geneesmiddelen. Het is voor zover bekend de eerste keer dat zorgverleners een geschil met een verzekeraar over zorgtarieven uitvechten in de rechtszaal. Dat meldt de Volkskrant.

De apothekers zijn van mening dat Achmea contractbreuk pleegt door eerdere afspraken over de hoogte van de vergoedingen niet na te komen. Achmea, dat 75 procent van het Amsterdamse marktaandeel in handen heeft, betaalt hen een tarief dat de verzekeraar zelf redelijk vindt. Dat bedrag staat los van de inkoopprijs van het geneesmiddel.

Met de zaak, die woensdag bij de rechtbank in Utrecht dient, willen de apothekers de aandacht vestigen op de monopoliepositie van de zorgverzekeraars. Een woordvoerster van Achmea laat weten dat het de primaire taak is van verzekeraars om de premie voor verzekerden zo laag mogelijk te houden. 'Mede doordat we scherp op de kosten van medicijngebruik letten, kunnen we onze premies komend jaar verlagen.'

© Nationale Zorggids