Normal_ab-klink

De huidige manier van declareren in de zorg schiet tekort als het gaat om preventie en kwaliteit. Daarom moeten zorgverzekeraars en artsen met elkaar om tafel om een nieuw declaratiestelsel te ontwikkelen. Dat zegt bestuurder Ab Klink van zorgverzekeraar VGZ in het NRC Handelsblad.

Het huidige bekostigingsstelsel is zo opgezet dat het uitvoeren van veel medische handelingen en operaties lonend is. Volgens Klink, voormalig minister van Volksgezondheid, zijn artsen en zorgverzekeraars daarom tegenover elkaar komen te staan. Bovendien is in het huidige declaratiesysteem de kwaliteit van zorg te weinig gewaarborgd. 'Het huidige stelsel beloont veel doen en beloont niet per se de beste zorg. In de zorg belonen we te veel opereren', aldus Klink, tegenwoordig bestuurder van zorgverzekeraar VGZ.

Het declaratiestelsel is in de afgelopen tien jaar al meerdere keren op de schop gegaan. In 2005 werden medische behandelingen voor het eerst vertaald in factureerbare eenheden. Door de grote variatie in medische verrichtingen ontstonden meer dan 30.000 codes, die te makkelijk gemanipuleerd konden worden door artsen om extra te verdienen.

In 2012 werden die codes onder de verantwoordelijkheid van minister Edith Schippers (VWS) vervangen door 4.400 behandeltrajecten die meer fraudebestendig zijn en ook beter bij de codering van andere westerse landen aansluiten. Maar ook hiermee zijn de problemen volgens Klink nog niet opgelost. Door de opeenvolgende wijzigingen in het declaratiesysteem is er financiële onzekerheid ontstaan bij ziekenhuizen. Accountants twijfelen of de omzetten van ziekenhuizen over 2013 wel kloppen en kunnen daardoor de jaarrekeningen van Nederlandse ziekenhuizen niet goedkeuren.

© Nationale Zorggids