Normal_koppel_verliefd_relatie_gelukkig_familie

De behandeling van relatieproblemen tussen partners moet vanuit de basisverzekering worden vergoed. Dat vindt de ChristenUnie (CU). In de Tweede Kamer werd gisteren een debat gevoerd over vechtscheidingen en de schadelijke gevolgen daarvan op kinderen. Dat meldt Nu.nl.

Volgens de CU is het terecht dat er nu veel aandacht is voor vechtscheidingen, maar het ontstaan van relatieproblemen en de preventie ervan blijft vaak onderbelicht. Relatieondersteuning en signalering van ouderlijke conflicten zouden een kerntaak moeten worden van de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG). Ook pleit de CU voor een landelijk netwerk van programma’s die zijn gericht op relatieondersteuning en vermindering van conflicten. De hulp aan stellen met relatieproblemen zou moeten worden aangeboden door hulpverleners die hier aantoonbaar bekwaam in zijn.

Tijdens het debat kreeg Brigitte van der Burg van de VVD steun van de PvdA in haar voorstel om ruziënde ouders niet meteen naar de rechter te laten stappen, maar eerst verplicht naar een bemiddelaar te sturen voor een poging om er samen uit te komen.

Dit model wordt in Scandinavische landen, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland al toegepast en werkt daar goed, aldus Van der Burg. Overigens slaagt 80 procent van de scheidende paren erin om zonder hulp van buitenaf tot een oplossing te komen waarin alle partijen zich kunnen vinden.

© Nationale Zorggids