KLM vliegtuigstaarten

Vanaf juli dit jaar zal er een medische luchtbrug tussen Aruba en Nederland komen. Dit hebben het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum, het Arubaanse Dr. Horacio E. Oduber Hospitaal en de Arubaanse zorgverzekeraar AZV afgesproken. Jaarlijks zullen zo'n 150 patiënten met de medische dienst van luchtvaartmaatschappij KLM naar Rotterdam gevlogen worden voor hun behandeling. Dit meldt het Parool. 

“Op Aruba is één ziekenhuis,” vertelt Ernst Kuipers, voorzitter raad van bestuur van het Erasmus MC. “Dat kan heel veel, maar niet alles.” De patiënten moeten voor complexe ingrepen of zeldzame aandoeningen naar het buitenland. Vaak gaan ze dan naar landen als Colombia of de VS.  “Dat is niet altijd even prettig voor hen,” aldus Kuipers, “omdat ze vaak dat soort reizen zelf moeten regelen.”
 
Bij de luchtbrug tussen Aruba en Nederland is dat anders. In het samenwerkingscontract dat van het weekend door de partijen werd ondertekend is namelijk de afspraak opgenomen dat AZV de kosten voor de reis betaalt. 
 
Momenteel komen per jaar al honderden patiënten vanuit alle delen van de wereld naar het Erasmus MC. Deze patiënten komen echter vaak op eigen gelegenheid. Het Erasmus hoopt door de samenwerking met KLM de patiëntenstroom meer te kunnen gaan stroomlijnen. 
 
Het Erasmus MC en KLM hebben al aangekondigd in de toekomst te willen kijken of ze soortgelijke samenwerkingen met andere landen op kunnen gaan zetten zoals ze nu met Aruba hebben gedaan. “Aruba is overzichtelijk,” zegt Kuipers. “Maar wij willen er uiteindelijk naar toe dat patiënten uit de hele wereld via KLM naar ons komen. En we willen in het vervolg ook KLM inschakelen als patiënten zich ad hoc bij ons melden. Dat neemt voor hen heel veel onzekerheid weg.”
 
© Nationale Zorggids