Logo NVPC
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is in samenwerking met Borstkankervereniging Nederland (BVN) een campagne gestart om de reconstructiemethode lipofilling toegestaan en vergoed te krijgen. Door negatief advies van het Zorg Instituut Nederland (ZIN), dat in 2009 gegeven is, wordt de behandeling momenteel niet vergoed. Dit meldt BVN. 
 
De campagne richt zich vooral op het ministerie van VWS en het ZIN (voorheen College voor Zorgverzekeringen). Lipofilling is een plastisch chirurgische techniek waarbij eigen vet wordt ingespoten om onder anderen reconstructie van aangeboren afwijkingen, littekens of borstreconstructie na borstkanker te realiseren.  
 
Lipofilling, zo stelt het NVPC, heeft een goede en veilige werking. Het wekt geen afweerreacties op omdat eigen lichaamsvet wordt gebruikt, het vetweefsel groeit mee met de rest van het lichaam en geeft daardoor een levenslang resultaat  en de operatie is weinig belastend. De techniek is kosteneffectief, met name omdat er weinig bijwerkingen optreden, er een snel herstel is en omdat vervolgoperaties vaak onnodig zijn. 
 
In 2009 stelde het ZIN dat er te weinig wetenschappelijk bewijs was om de behandeling van lipofilling toe te staan. “Patiënten worden ernstig tekort gedaan door het niet kunnen uitvoeren en vergoeden van deze techniek,” stelt René van der Hulst, plastisch chirurg en voorzitter van de NVPC. "Het is tijd om het negatieve advies te herzien, mede gezien de inmiddels ruime hoeveelheid wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van lipofilling. Wereldwijd is het toepassen van deze techniek algemeen geaccepteerd.” 
 
BVN sluit zich aan bij de NVPC. In een recente enquête op het BVN platform B-force gaf de helft van 600 borstkankerpatiënten aan geïnteresseerd te zijn in lipofilling. 
 
© Nationale Zorggids