Operatie

Alleen ziekenhuizen die ten minste 100 borstkankeroperaties per jaar uitvoeren zullen vanaf 2015 nog een vergoeding voor deze zorg krijgen van zorgverzekeraar VGZ. Welke ziekenhuizen met ingang van de norm voor VGZ-verzekerde borstkankerpatiënten afvallen, is nog niet duidelijk. Dit meldt de Gelderlander. 

Tot nu toe hanteerde zorgverzekeraar CZ als enige een norm in haar vergoedingsbeleid. Momenteel eisen zij dat een ziekenhuis minstens 70 borstkankeroperaties per jaar uitvoert en de verzekeraar overweegt dit aantal in 2015 te verhogen naar 150. 
 
Het doel van de maatregel is ervoor zorgen dat chirurgen voldoende ervaring opdoen. De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde stelt een lagere norm – een volume van minstens 50 operaties per jaar is volgens hen voldoende.  "Wij registreren de uitkomst van een behandeling ofwel 'hoe goed is een patiënt eruit gekomen bij een ziekenhuis'. Dat is immers waar het om gaat. Er is geen enkele aanwijzing dat 150 operaties leiden tot een betere uitkomst", aldus een woordvoerster.
 
VGZ is het hier echter niet mee eens. De zorgverzekeraar denkt 'dat het scherper kan'. "Wij baseren ons op internationale normen en wetenschappelijke literatuur", aldus VGZ-woordvoerster Karen van Rijsewijk. 
 
© Nationale Zorggids