Logo_menzis_logo1

Zorgverzekeraar Menzis gaat in samenwerking met drie topklinische ziekenhuizen een systeem ontwikkelen waarin declaraties beter gecontroleerd worden en regels duidelijker omschreven zijn. Dat meldt Zorgvisie.

Samen met het Martini Ziekenhuis Groningen, ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en Ziekenhuisgroep Twente ondertekende Menzis vrijdag een convenant. Met een betere controle vooraf en duidelijke omschrijvingen moet het aantal controles achteraf omlaag worden gebracht en boetes van de Nederlandse Zorgautoriteit worden voorkomen.

Een aantal ziekenhuizen kwam in de problemen door onduidelijke regels omtrent declaratie, waardoor er veel vrijheid werd genomen in het declareren. In enkele gevallen werden hiervoor hoge boetes opgelegd door het NZa. Bovendien werden de declaratienormen tussentijds veranderd, wat leidde tot nog meer onzekerheid.

Initiatiefnemer Ruben Wenselaar, CFO bij Menzis: 'We zitten met elkaar gevangen in een ingesleten patroon. Dat raakt aan het vertrouwen: het roept een beeld op dat het een zooi is. Daar moeten we echt wat aan doen.' Wenselaar was het liefst met alle ziekenhuizen aan de pilot begonnen, maar dat bleek niet haalbaar. 

© Nationale Zorggids