Normal_twitter

Een groep van 24 mensen heeft via Twitter de voltallige Kamercommissie Volksgezondheid op tilt doen slaan. Dit gezelschap is verantwoordelijk voor bijna twee derde van alle alarmerende berichten die zijn verschenen over de problemen rond het uitbetalen van persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Dit blijkt uit een analyse van De Telegraaf. 

De krant bekeek ruim 127.000 tweets en daarvan bleken er, inclusief antwoorden en herhalingen, bijna 80.000 van de ‘bende van 24’ afkomstig te zijn. Het gaat om 62 procent van het totale aantal tweets.

Vanwege alle consternatie op Twitter moest staatssecretaris Van Rijn zich vorige week in een spoeddebat verdedigen tegen alle ophef. Het is nu de vraag of de oppositiepartijen CDA, PVV, SP en GroenLinks zich niet hebben laten misleiden door de groep. De 24 twitteraars stuurden per persoon minstens duizend tweets in twee weken tijd onder vermelding van de hashtag ‘pgbalarm’. Koploper is Diana Kievit met meer dan 7000 tweets.

Sinds het begin van 2015 moeten pbg-houders voordat ze kunnen declareren hun 'zorgovereenkomst' naar de Sociale Verzekeringsbank toesturen voor goedkeuring. De SVB kon de administratieve druk echter niet dragen en het gevolg was dat declaraties over januari in veel gevallen niet uitbetaald werden. Veel mensen zijn het nu zat, waaronder de veelklagers op Twitter.

© Nationale Zorggids