Normal_pgb

De problemen rond de uitbetaling van de pgb’s door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zijn nog steeds niet opgelost. Door de problemen staan deurwaarders op de stoep bij mensen die nog niet uitbetaald hebben gekregen. Dit meldt De Telegraaf. 

Marijke Benkhart, die palliatieve zorg verleent aan terminale patiënten, heeft deurwaarders aan de deur gehad. “Ik kan mijn hypotheek niet meer betalen”, zegt ze. Rekeningen blijven liggen omdat ze nog geen geld over januari en februari van de SVB heeft ontvangen. “Vorig jaar werd er altijd binnen veertien dagen betaald, maar nu duurt het al bijna twee maanden. Een medewerker beloofde dat er binnen tien dagen betaald zou worden, maar toen we na twee weken weer belden, bleken de facturen kwijt.”

Een deel van de budgethouders heeft na bijna drie maanden nog steeds geen geld gekregen. In plaats van dat de werkvoorraad afneemt, loopt deze juist op. Er ligt nu een stapel van 50.000 rekeningen. Volgens de SVB is de uitbetaling in algemene zin op de rit, omdat het gros van de ruim 200.000 betalingen al wel zijn gedaan.

Sinds het begin van 2015 moeten pbg-houders voordat ze kunnen declareren hun 'zorgovereenkomst' naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) toesturen voor goedkeuring. De SVB kon de administratieve druk echter niet aan en het gevolg was dat declaraties over januari in veel gevallen niet uitbetaald werden.

© Nationale Zorggids