Normal_rechtszaak_hamer_

Door de chaos rond het persoonsgebonden budget (pgb) krijgen zorgverleners niet altijd op tijd betaald voor hun werk. Zorgverleners die hierdoor in de problemen komen, kunnen nu naar de rechter stappen om hun loon bij de overheid af te dwingen. Dat zeggen de ketenregisseurs die zijn aangesteld om de problemen met de pgb's op te lossen. Het is nog niet duidelijk of er een speciale regeling komt. Dit meldt de NOS.

Wanneer er problemen zijn met de betalingen voor zorg moet de zorgverlener eerst met de cliënt om tafel. Als de cliënt kan aantonen dat het uitblijven van de betaling komt door de pgb-chaos, moet de overheid de gemaakte kosten vergoeden. Daaronder vallen ook de kosten die mensen maken om hun zorgdeclaratie betaald te krijgen, zoals telefoonkosten en het inwinnen van juridisch advies.

De ketenregisseurs hebben staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid op de hoogte gesteld van de mogelijke schadepost voor de overheid. Van Rijn wil nu eerst laten uitzoeken in hoeverre deze schadepost haalbaar is. Volgens de wet maken werknemers namelijk aanspraak op een loonsverhoging van 5 procent per dag als zij hun salaris vier tot acht dagen te laat ontvangen. De verhoging kan op den duur oplopen tot maximaal 50 procent. Voor zzp'ers geldt deze regel niet.

Vandaag houdt de Tweede Kamer hoorzittingen over de pgb-problemen. De Sociale Verzekeringsbank moet zich aan de Kamer verantwoorden over de omvang van de betalingsachterstand. Ook wil de Kamer weten hoe de problemen opgelost gaan worden.

© Nationale Onderwijsgids