Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

(Novum) - SP, GroenLinks en CDA hebben donderdagavond een motie van wantrouwen ingediend tegen staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). Volgens de drie heeft Van Rijn grote fouten gemaakt bij het ontstaan van de problemen rond het persoonsgbonden budget (pgb).

Van Rijn verzuimde volgens de drie partijen de Kamer op de hoogte te stellen van signalen dat het in de aanloop naar de nieuwe opzet van het pgb niet goed ging. "Hij voorkwam de problemen niet, ontkende de problemen en kwam met cijfers die niet bleken te kloppen'', aldus Renske Leijten (SP). De PVV kondigde aan de motie te zullen steunen. D66 en de ChristenUnie doen dat niet, lieten zij weten. D66-leider Alexander Pechtold liet voor de hervatting van het debat weten dat de vraag of de pgb-houders gediend zouden zijn met een motie van wantrouwen tegen Van Rijn cruciaal was in het besluit. Dat is niet het geval, was de conclusie van D66. 
 
Een scherp debat, met hoognodige toezeggingen van de staatssecretaris en dan nu keiharde stappen zetten. Dat vindt Per Saldo, belangenorganisatie voor mensen met een pgb, van het debat over de uitbetalingsproblemen met het persoonsgebonden budget dat gisteren in de Tweede Kamer plaatsvond. 
 
Directeur Aline Saers: "Staatssecretaris Van Rijn is flink onder vuur genomen en is ook door het stof gegaan. Maar dat moest hij zo langzamerhand ook wel doen. Hij heeft toegegeven dat de invoering niet goed is gegaan, maar ook dat het nog steeds niet goed gaat. Bovendien heeft hij gezegd dat hij niet zal rusten voor de laatste problemen zijn opgelost. En die laatste ga ik onthouden.'' Saers zegt ook blij te zijn dat de bewindsman vindt dat het systeem simpeler moet worden.
 
De motie van wantrouwen haalde geen meerderheid.