Logo_nivel-logo

Twintig procent van de patiënten die longmedicatie gebruikt, krijgt in de apotheek wel eens een ander merk dan de keer daarvoor. Van hen ervaart de helft ongemak door deze wisseling. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en de Universiteit Utrecht, meldt NIVEL. 

Om de kosten terug te dringen, krijgen patiënten wel eens een ander geneesmiddel dan ze gewend zijn te krijgen. De medicatie bevat dezelfde werkzame stof, maar als van een geneesmiddel het octrooi verloopt kunnen fabrikanten het middel goedkoper op de markt brengen. De zorgverzekeraar kiest vervolgens voor de vergoeding één fabrikant. Dit leidt tot ongemak bij de helft van de patiënten, omdat bijvoorbeeld een andere inhaler wordt verstrekt.

“Het is vervelend voor mensen wanneer zij ongemak ervaren door het wisselen van longmedicatie”, zegt NIVEL-onderzoeker Liset van Dijk. “Bijvoorbeeld omdat ze een andere inhaler krijgen. Het is daarom belangrijk dat de apotheker met deze mensen de veranderingen bespreekt en ze leert hoe ze die andere inhaler moeten gebruiken.”

Van de mensen die met een wisseling te maken kregen, kreeg twee derde geen informatie van een zorgverlener of zorgverzekeraar over de mogelijke gevolgen. Als er wel informatie werd gegeven, dan kwam deze vaak van de apotheker. 

© Nationale Zorggids