Normal_prinses-maxima-centrum__1_

De tweejarige Riley-Jay zou in de Verenigde Staten noodzakelijke immunotherapie krijgen, maar de verzekering blijkt nu niet langer te willen betalen. Inmiddels is al bijna 100.000 euro ingezameld om de reis te bekostigen, maar de plannen lijken niet door te gaan. Dit meldt De Telegraaf.

De verzekeraar vindt dat Riley-Jay dezelfde behandeling in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht kan krijgen. Volgens moeder Maya zijn ze in Amerika echter het meest gespecialiseerd in deze behandeling en de mogelijke complicaties. “Als ouder wil je het beste voor je kind. Dat is volgens ons in de Verenigde Staten.” Het is gebruikelijk dat kinderen met hun gezin enkele maanden in Amerika verblijven waarbij de verzekeraar de behandeling vergoed en de familie geld inzamelt om de levenskosten te betalen.

Het is vanaf maart mogelijk om dezelfde immunotherapie in Nederland te bieden die voorheen alleen in Amerika gegeven kon worden. Max van Noesel, kinderarts-oncoloog en medisch hoofd van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, geeft aan dat het lange tijd heeft geduurd voor de behandeling in Nederland uitgevoerd kon worden, omdat een combinatie van de medicatie niet was vrijgegeven voor de Europese markt.

Moeder en verpleegkundige Maya laat het er niet bij zitten en heeft een advocaat ingeschakeld. Ze vindt het overigens goed nieuws dat kinderen voortaan in Nederland behandeld kunnen worden. “Maar van ons kan niet worden verwacht dat wij nu plotseling akkoord gaan met een behandeling die hier nooit is uitgevoerd, waarover wij niet zijn geïnformeerd en waarover nog veel onzeker is. Ons kind is geen proefkonijn.”

Jaarlijks krijgen zo'n 25 tot 35 kinderen neuroblastoom stadium 4 en zij kunnen voortaan in Nederland behandeld worden. Vanaf maart is het Prinses Máxima Centrum helemaal klaar om te starten met immunotherapie.

© Nationale Zorggids