Normal_ambulanceauto

Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de aanrijtijden van de regionale ambulancediensten ondermaats zijn. Het lukt een groot deel van de diensten niet om bij minstens 95 procent van de spoedritten binnen een kwartier ter plekke zijn. Daarom hebben zorgverzekeraars die met deze ambulancediensten te maken hebben twee maanden de tijd om een plan ontwikkelen om de aanrijtijden te verbeteren. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Het lukt zeventien van de vierentwintig regionale ambulancediensten niet om binnen de vastgestelde aanrijtijd van 15 minuten ter plekke te arriveren. Hierbij gaat het om 95 procent van de levensbedreigende situaties. Noordoost-Gelderland, Zeeland en Friesland scoorden volgens de NZa het slechtst. Met 97 procent van alle ritten binnen de 15 minuten doen Gooi- en Vechtstreek en Zuid-Limburg het goed.

Volgens Mac Honigh, directeur ambulancedienst Gelderland-Zuid en vicevoorzitter Ambulancezorg Nederland , zijn er twee oorzaken voor de slechte aanrijtijden. “De acties voor een betere cao die ambulancepersoneel vorig jaar heeft gehouden en de toename van het aantal spoedritten. Dat verschilt per regio, maar is landelijk ongeveer 4 procent”, zegt Honigh. Door de huidige vergrijzing van Nederland is een toename van het aantal spoedritten te verklaren, maar de huidige conclusies van de NZa maakt dat het dubbel zo veel is als kan worden verklaard. Ondanks de toename is het budget niet veranderd sinds 2012.

Minister Schippers heeft de bevindingen van de NZa naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin staat dat de zeventien ambulancediensten en de betrokken zorgverzekeraars twee maanden de tijd hebben om een plan van aanpak op te stellen. 

©Nationale Zorggids