Logo_zorgverzekeraarsnederland

De toekomst van het persoonsgebonden budget (pgb) ligt in handen van Nederlandse zorgverzekeraars, zo melden verschillende bronnen in Den Haag. Het huidige systeem werkt niet voldoende, waardoor vorig jaar veel problemen ontstonden. Zorgverzekeraars hebben aangegeven dat zij actief willen werken aan een nieuw digitaal portaal waarbij de budgethouders veel verantwoordelijkheden krijgen. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zei voor de zomer al te willen werken aan een nieuw systeem, wat de problemen met automatisering in de toekomst moet voorkomen. Het was echter de vraag wie dit digitale portaal van de grond zou krijgen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) blijft verantwoordelijk voor de pgb's tot het nieuwe systeem in 2018 in werking zal treden. Daarna zal het verstrekken van de budgetten vanuit een stichting worden uitgevoerd.

Zowel de zorgverzekeraars als gemeenten en belangenorganisatie Per Saldo zullen een rol krijgen in de toekomstige opzet van de portaal. Wat het nieuwe systeem gaat kosten, wordt op dit moment nog onderzocht. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van de persoonsgebonden budgetten.

Door: Redactie Nationale Zorggids