Normal_borstvoeding_baby

Het Platform Borstvoeding wil dat borstvoedingshulp in het basispakket van de zorgverzekering wordt opgenomen. Meer dan 80 procent van de vrouwen start met borstvoeding na de geboorte van hun kind, maar houdt daar na zes maanden mee op omdat het bijvoorbeeld pijn doet. Het platform hoopt met de vergoeding van borstvoedingshulp problemen op te lossen waardoor vrouwen langer borstvoeding kunnen geven. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Het Platform Borstvoeding, waarin onder andere Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland, de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en het Voedingscentrum zijn verenigd, stond gisteren voor de zorgcommissie van de Tweede Kamer. “Wij zien dat er drempels zijn die je weg kunt nemen, zodat vrouwen niet hoeven te stoppen. Zo kan het vergoeden van goede lactatiekundige zorg een hoop problemen oplossen. Vaak zijn één of twee consulten daarvoor al voldoende”, zo luidde het pleidooi gisteren.

Ook pleit het platform voor meer aandacht voor het geven van borstvoeding op het werk. Werkgevers hebben hierover al diverse afspraken gemaakt, maar vaak voelen vrouwen zich niet vrij genoeg om borstvoeding te geven in de kolfruimte van het kantoor.

De Tweede Kamer is nog niet overtuigd van het voorstel. Voordat er verder over borstvoeding in het basispakket gepraat wordt wil de Kamer dat het ‘uitvoeringsprobleem’ is opgelost. Daarvoor moet onder andere gekeken worden naar hoe het betaald wordt en via welke organisatie borstvoedingshulp geregeld wordt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids