Normal_rss_entry-61640

Patiënten met een zorgverzekering van VGZ komen in Medisch Spectrum Twente (MST) voorlopig niet aan bod voor behandeling. Het Enschedese ziekenhuis zegt de wachttijd voor die patiënten te moeten verlengen omdat het budget van VGZ op is. Volgens VGZ had het ziekenhuis dat kunnen weten en kunnen de patiënten elders terecht.

De zorgvraag van VGZ-verzekerden is groter dan het pakket dat de zorgverzekeraar bij Medisch Spectrum Twente heeft ingekocht. Het ziekenhuis zegt dat het VGZ daarvan tijdig op de hoogte heeft gebracht, maar dat na weken van overleg geen passende oplossing is gekomen voor het budgettekort. Volgens een woordvoerder van MST bedraagt het tekort 4 miljoen euro en is het een budgetprobleem dat zich de afgelopen jaren ieder jaar heeft voorgedaan met deze verzekeraar.

De extra wachttijd, die maandag ingaat, geldt niet voor patiënten met een spoedeisende hulpvraag en ook niet voor kinderen en zwangere vrouwen. Ook mensen bij wie een ernstige aandoening wordt vermoed, komen in het normale tempo aan de beurt, aldus het ziekenhuis. MST verwijst VGZ-patiënten met vragen door naar de zorgverzekeraar.

VGZ zegt echter dat het ziekenhuis andere voorwaarden wilde dan andere ziekenhuizen waarmee de verzekeraar afspraken maakt. Toen MST en VGZ er niet uitkwamen, is besloten een financieel plafond in te stellen. ,,Het was helder dat de grens kon worden bereikt.'' Intussen heeft VGZ volgens eigen zeggen extra zorg bij andere ziekenhuizen in de regio ingekocht, zodat de patiënten daar terecht kunnen.

De maatregel, die "voor een ziekenhuis niet prettig is om te nemen", treft rond de 1500 VGZ-verzekerden, schat de ziekenhuiswoordvoerder. Overigens houdt hij de mogelijkheid open dat VGZ nog extra zorg inkoopt voor dit jaar. VGZ-patiënten met vragen verwijst MST door naar de zorgverzekeraar. Onder VGZ vallen ook de zorgverzekeringen van IZA, IZZ, Univé, UMC, Bewuzt, Zekur, Promovendum en Zorgzaam.

Door: ANP