Normal_edith_schippers_vws

Minister Schippers (Volksgezondheid) schrapt het beperken van de werelddekking tot Europa uit haar wetsvoorstel over grensoverschrijdende zorg. Dat meldt de Tweede Kamer.

Schippers heeft vastgesteld dat het beperken van de werelddekking tot Europa te ingewikkeld zou worden als er een uitzondering wordt gemaakt voor chronisch zieken en gehandicapten. Bovendien zou dan een groot deel van de beoogde bezuiniging van 45 miljoen niet gehaald worden. Daarom haalt zij dit uit haar wetsvoorstel over grensoverschrijdende zorg.

Het wetsvoorstel over grensoverschrijdende zorg regelt ook andere zaken. Schippers hoopt dat die snel kunnen doorgaan nu het beperken van de werelddekking eruit is gehaald. Vooral het wettelijk vastleggen van een nationaal contactpunt voor grensoverschrijdende zorg is volgens haar belangrijk. De EU heeft Nederland hierop namelijk aangesproken. Maar Klever (PVV) noemt het contactpunt een "overbodige extra bureaucratische laag".

De minister krijgt brede steun voor het handhaven van de werelddekking van de zorgverzekering. Bouwmeester (PvdA) bedankt haar hiervoor. De onzekerheid voor chronisch zieken en gehandicapten is hiermee weggenomen, zegt Bruins Slot (CDA).

Klopt de ingeboekte bezuiniging van 45 miljoen voor het beperken van de werelddekking wel? Leijten (SP) en Dijkstra (D66) hebben daar twijfels over en vragen de minister om dit beter te onderbouwen. Maar Schippers ziet daar niets in: de mensen die dat zouden moeten berekenen, hebben wel iets beters te doen.

De Kamer sprak eerder op 14 juni over het wetsvoorstel inzake grensoverschrijdende zorg. Zij stemt op 6 december over het wetsvoorstel en de motie.