Normal_wietplant_wiet

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis vergoedt vanaf volgend jaar geen medicinale cannabis meer. Zo’n zevenhonderd verzekerden gebruiken cannabis tegen pijn dat is ontstaan door bijvoorbeeld kanker, multiple sclerose (MS) en aids. Dat meldt Algemeen Dagblad. 

De reden voor Zilveren Kruis om de medicinale wiet niet meer te vergoeden is het gebrek aan bewijs van de effectiviteit van het geneesmiddel. Amerikaanse onderzoekers concludeerden onlangs dat het effect van mediwiet bij chronische pijn, spasmen, misselijkheid en overgeving gering is. Vergoeding uit het basispakket is daarom niet meer te verantwoorden, evenals vergoeding uit een aanvullende verzekering.

Patiënten krijgen zes maanden de tijd om een andere behandelvorm tegen de pijn te vinden. Als ze nog gebruik willen maken van cannabis, moeten ze dat zelf betalen. Verzekeraars ONVZ en Stad Holland Verzekeringen vergoeden de cannabis nog wel uit de basisverzekering.

Het Bureau voor Medicinale Cannabis, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid weerspreekt de conclusies van het onderzoek. “Medicinale cannabis speelt vooralsnog geen rol bij de genezing van de aandoeningen, maar kan wel de klachten van de aandoeningen verminderen”, aldus een woordvoerder. 

Door: Redactie Nationale Zorggids