Normal_hartpatient_verpleegkundige

Naast Utrecht, zal er volgend jaar ook in Amsterdam, Hoogeveen en Almere een pilot wijkverpleging van start gaan. De pilot van zorgverzekeraar Zilveren Kruis werkt met voorkeursaanbieders. Voor de pilot in Utrecht was de stad verdeeld in achttien percelen waar zorgaanbieders op konden bieden. Deze stad eindigde uiteindelijk met vier voorkeursaanbieders. De pilot in Amsterdam, Hoogeveen en Almere zal iets anders opgezet worden, zodat zorgaanbieders op de hele stad kunnen bieden. Dat meldt Zorgvisie.

In 2018 wordt ook het budget anders verdeeld in de drie deelnemende steden. Zo krijgen de vier voorkeursaanbieders in Utrecht ieder een wijkbudget, maar in Amsterdam, Hoogeveen en Almere zal iedere aanbieder meedingen met een cliëntprijs. En daar zullen ze ook op worden afgerekend. Hierbij wordt dus niet gekeken naar de geleverde uren, maar naar een vast bedrag per cliënt. Indien nodig stelt Zilveren Kruis de tarieven bij.

Ook in Zwolle en Ommen/Hardenberg lopen momenteel pilots. Daar en in Utrecht staat het wijkbudget vast tot en met 2018. Voor de drie nieuwe steden zal jaarlijks worden beoordeeld wat de zorgomvang is en worden de tarieven van de voorkeursaanbieders daarop aangepast. Als de zorg toeneemt krijgen de zorgaanbieders een korting, als de zorg afneemt krijgen ze een beloning.

Waar in Utrecht vooral werd gekeken naar de geoffreerde prijs bij de aanbesteding, wordt er in Amsterdam, Hoogeveen en Almere ook gekeken naar de kwaliteit en het marktaandeel. De aanbestedingsprocedure is aangepast omdat voorkeursaanbieder Leven & Zorg in Utrecht financieel in de problemen kwam. Niet-gecontracteerde zorgaanbieders namen namelijk alles van het wijkbudget weg. 

Door: Redactie Nationale Zorggids