Normal_fusie__samenwerking__puzzel__handen

Samen met zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ hebben Gelre Ziekenhuizen en Sint Maartsenkliniek de afgelopen jaren hard gewerkt aan Horizontaal Toezicht. Hiervoor zijn zij onlangs beloond met een certificaat. Later dit jaar krijgt ook het Erasmus MC het certificaat. Dat meldt Zilveren Kruis.

Het certificaat, ook wel een assurance verklaring genoemd, laat zien dat de zorginstellingen de juiste beheersmaatregelen omtrent controle, administratieve lasten en vertrouwen hebben genomen, zegt Jeroen van Duren van het Sint Maartenskliniek. “Het is onze intrinsieke motivatie om onze zorgverzekeraars te laten zien dat de zorg die wij declareren ook aantoonbaar is geleverd en voldoet aan de daaraan gestelde eisen.”

Een onderdeel van het Horizontaal toezicht, het representatiebeginsel, vindt Zilveren Kruis een goed voorbeeld van vertrouwen. Hierbij is slechts één zorgverzekeraar het aanspreekpunt voor een ziekenhuis. Deze overlegt vervolgens met de andere betrokken zorgverzekeraars. Zo gaat het dus niet alleen om vertrouwen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars, maar ook het onderlinge vertrouwen tussen zorgverzekeraars.

Het landelijk platform Horizontaal Toezicht is een project van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Federatie van UMC’s (NFU). 

Door: Redactie Nationale Zorggids