Logo_logo_achmea__nieuw_

De werknemers van FBTO Zorg en De Friesland Zorgverzekeraar (DFZ) maken zich grote zorgen om de toekomstige werkgelegenheid in Leeuwarden. Dit staat in een brief die zij samen met vakbonden FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie hebben gestuurd aan de Raad van Bestuur van Achmea. Dit meldt FNV.

Bonden en werknemers zijn bang dat over enkele jaren slechts een administratieve fabriek overblijft van wat eens FBTO Zorg en DFZ waren. Ze pleiten voor behoud van kwaliteit en aanbod van werk in Leeuwarden.
Met het oog op kostenbesparingen wil Achmea de werkzaamheden met betrekking tot zorg en zorgkantoren naar alle waarschijnlijkheid centraliseren in het zuiden van het land. Dit betekent sluiting van de vestiging in Zwolle en er zijn zorgen over de werkgelegenheid in Leeuwarden. “De centralisatie is onlogisch”, stellen de bonden. “In de loop der jaren is bij deze vestigingen veel kennis en expertise op het gebied van zorginkoop en -producten opgebouwd. We pleiten ervoor om dit juist deels te centraliseren in Leeuwarden.”
 
Centralisatie van de zorginkoop in Leeuwarden zou ook leiden tot een grotere variatie in het werkaanbod. Want hoewel er niets mis is met administratief werk of callcenter werk, is de vraag wel hoe toekomstbestendig dit werk zal zijn. Het verder automatiseren en digitaliseren hiervan zal leiden tot minder werkgelegenheid. Nu al is in veel organisaties 70 procent van het callcenterwerk geautomatiseerd. “Achmea richt zich teveel op kosten besparen en investeert te weinig in vernieuwing.”
 
In hun brief roepen de werknemers van FBTO Zorg en DFZ de Raad van Bestuur van Achmea op om de ideeën die zij hebben serieus te beoordelen en gezamenlijk verder uit te werken. “We willen dat naast het traditionele werk ook het ontwikkelwerk naar Leeuwarden komt. Dat ook wij ons bezighouden met innovatie. We willen kortom dat er nieuwe en betere banen komen, zodat de werkgelegenheid in het Noorden toekomstbestendig blijft.”
 
Bij FBTO Zorg en De Friesland Zorgverzekeraar werken in totaal circa 600 mensen.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids