Normal_normal_budget_geld_bezuinigingen35__1_

Om de druk op de spoedeisende hulp te verlagen, moeten er op regionaal niveau loketten worden opgezet die ouderen doorverwijzen naar een eerstelijnsverblijf (ELV). Zo luidde het advies van demissionair minister Schippers van Volksgezondheid afgelopen juni. Zorgaanbieders stuurden zorgverzekeraars plannen om ervoor te zorgen dat dit gebeurde, maar brancheorganisatie ActiZ denkt niet dat verzekeraars hiervoor dit jaar nog contracten gaan afsluiten. Dat meldt Zorgvisie. 

Het kabinet heeft 55 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het verbeteren van de acute zorg en eerstelijnsverblijf, waarvan 25 miljoen voor het opzetten van regionale loketfuncties. Volgens ActiZ hebben zorgverzekeraars nog niets van dit geld uitgegeven.

"Veel leden hebben in hun regio inmiddels samen met ketenpartners deze regionale voorzieningen opgezet die de SEH’s en verwijzers ontlasten. Maar volgens de eerste signalen van ActiZ-leden zijn verzekeraars niet van plan dit jaar nog bij te contracteren voor het opzetten van de loketfuncties”, schrijft ActiZ op haar website. Dit betekent dat zorgaanbieders vooralsnog zelf geld moeten uitgeven. ActiZ hoopt dat zorgverzekeraars snel bij contracteren, want veel ELV-aanbieders hebben te maken met lage tarieven en budgetplafonds.

Zorgverzekeraars Nederland erkent dat er nog weinig stappen zijn genomen om het ELV in Nederland te verbeteren. Een woordvoerder laat weten dat hiervoor goede businessplannen nodig zijn, die tot nog toe niet zijn ingeleverd. Hij stelt dat zorgverzekeraars het extra budget niet kunnen uitgeven zonder te weten waar het exact naar toe gaat. “Een goed plan maken is niet een taak van verzekeraars  maar van zorgaanbieders”, aldus woordvoerder Rik van Druten.

Door: Redactie Nationale Zorggids