Normal_normal_maandoverzicht

Het belangrijkste nieuws van september hebben wij weer voor u verzameld! Lees het nu in ons nieuwste maandoverzicht. Dit gebeurde er in september: het eigen risico gaat toch niet omhoog, ggz-instellingen blijven genoodzaakt behandelstops in te stellen en malaise bij CASA klinieken zorgen voor problemen in de gehele abortuszorg. 

DSW verlaagt zorgpremie, eigen risico blijft gelijk

Het leek er even op dat het eigen risico én de zorgpremie voor 2018 zouden stijgen, maar er kwam op het nippertje goed nieuws. Zorgverzekeraar DSW verlaagt de premie met 6 euro per jaar en past, min of meer symbolisch het eigen risico aan. Dit betekent dat verzekerden van DSW 107,50 per maand gaan betalen. Het eigen risico wordt verlaagd van 385 naar 375 euro.

De hoogte van het eigen risico is wettelijk bepaald. Dit houdt in dat de standaard eigen risico op 385 staat en blijft. Maar in een aantal gevallen mag een verzekeraar hier toch van afwijken. Er was overigens meer te doen over het eigen risico, want het plan was om deze te verhogen naar 400 euro per jaar. De aanstaande coalitie stak hier echter een stokje voor en stelde een wetswijziging in gang. Op 27 ging ook de Eerste Kamer hiermee akkoord.

Door het bevriezen van het eigen risico stijgt de zorgpremie wel met een tientje, laat het toekomstige kabinet weten. Of dit daadwerkelijk zo is, moet nog blijken uit de bekendmakingen van zorgverzekeraars. Zij beslissen namelijk hoe hoog de zorgpremie wordt. Ieder jaar is DSW de eerste verzekeraar die de premies bekendmaakt en is meestal leidend voor de overige zorgpremies.

Steeds meer ggz-instellingen trekken aan de bel

In Zeeland dreigde deze maand een grootschalige patiëntenstop. Het geld was op, dus verzekerden van Zilveren Kruis en CZ konden daar niet meer worden aangenomen. De behandelstop bij het Zeeuwse Emergis is inmiddels afgewend, na ingrijpen van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Ook GGZ Friesland denkt aan een opnamestop voor verzekerden van Zilveren Kruis, want ook daar is het budgetplafond bereikt. Nog zeker drie andere aanbieders van geestelijke gezondheidszorg (ggz) overwegen een patiëntenstop. Want ook zij krijgen onvoldoende geld van zorgverzekeraars om alle patiënten te kunnen behandelen. Daarnaast voeren nog eens minimaal tien instellingen stevige onderhandelingen met verzekeraars over nieuwe contractafspraken.

Problemen bij CASA klinieken leiden tot zorgen abortuszorg

Medio deze maand bleek dat CASA klinieken in augustus failliet was verklaard. De organisatie maakte een doorstart, maar er is een onderzoek opgestart naar de onrechtmatige productie en het onjuist declareren bij de abortuskliniek. In totaal maakte het de belastingbetaler 6 miljoen euro afhandig door tienduizenden keren narcose op het declaratieformulier te zetten, terwijl het in werkelijkheid ging om een simpele verdoving.
Een andere abortuskliniek in Heemstede zou tevens hebben gefraudeerd. Vanwege deze twee zaken gaat demissionair minister Schippers van Volksgezondheid uitzoeken of andere klinieken ook onjuist declareren of hebben gedeclareerd.

CASA klinieken heeft wegens een reorganisatie en vanwege personeelstekorten enkele locaties moeten sluiten. Vooral vrouwen die een late abortus nodig hebben, komen hierdoor in de problemen. Schippers richt een werkgroep op die ervoor moet zorgen dat de continuïteit van de abortuszorg gewaarborgd blijft.

Overig zorgnieuws

  • Vanaf 2018 worden mensen die op jonge leeftijd een handicap of chronische ziekte kregen op hun uitkering gekort, ook wanneer iemand een baan heeft. Wilt u weten wat de gevolgen hiervan zijn? Lees ons artikel ‘Hoe groot is de financiële malaise voor Wajongers die gekort worden?’
  • De Kinderbescherming heeft een tienjarige ongeneeslijk zieke jongen met een verstandelijke beperking weggehaald bij zijn familie. De Kinderbescherming wil dat de jongen de juiste zorg krijgt in een instelling, terwijl het gezin hem thuis in het asielzoekerscentrum wil verzorgen. De tienjarige Amir heeft waarschijnlijk nog maar enkele maanden te leven.
  • Verzekeraars kopen soms te weinig palliatieve zorg in. Daardoor moeten patienten soms in het ziekenhuis blijven of daar worden opgenomen terwijl ze hun laatste dagen liever thuis of in een hospice willen doorbrengen.
  • Ziekenhuizen rekenen nog altijd uiteenlopende prijzen voor dezelfde behandelingen. Het verschil kan honderden euro’s bedragen.
  • Het aantal Nederlanders dat de zorgverzekering niet betaalt is voor het tweede jaar op een rij flink gedaald. Uit de nieuwste CBS-cijfers blijkt dat het aantal wanbetalers in 2016 met 11,4 procent gedaald is.
  • Door het plan dat door het Zorginstituut Nederland in werking is gesteld, moet er 2,1 miljard euro beschikbaar worden gesteld voor de verpleeghuiszorg. Dit tot grote schrik van veel politici én het Zorginstituut zelf.
  • HEMA is de eerste winkel in Nederland die vanaf het einde van het jaar niet langer de woorden jongens en meisjes boven de kinderkleding hangt. De afdeling wordt genderneutraal en zal ‘Kids’ gaan heten.
  • Steeds vaker melden mensen zich met overspannenheid of een burn-out bij de bedrijfsarts. Vorig jaar viel ruim 40 procent van alle meldingen in de categorie psychische beroepsziekte.
  • Het budget voor de jeugdzorg is bij veel gemeenten al op. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar jeugdzorg en wordt de zorg steeds complexer.
  • Cooperatie Laatste Wil heeft een poeder gevonden die ouderen helpt om humane manier te sterven. De vondst stuit op veel weerstand, want zo humaan zou de poeder niet zijn, zeggen hoogleraren, toxicologen en andere experts.
  • VVD en D66 hebben medio september tegen de verlenging gestemd van de vergoeding van de NIP-test op afwijkingen bij ongeboren kinderen.
  • 31 procent van de mensen met een uitkering ontvangt psychische zorg. Van de mensen die werken of naar school gaan, krijgt 10 procent psychische zorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids