Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Casa, de keten van abortusklinieken in Nederland, heeft zorgverzekeraars tussen 2012 en 2017 voor miljoenen euro’s opgelicht. Er werden onder meer declaraties ingediend voor behandelingen bij verzonnen patiënten door niet-bestaande specialisten. Dit meldt de Volkskrant.

Dit blijkt uit een onderzoek van accountantskantoor KPMG, waarover de Volkskrant beschikt. Er werd gefraudeerd met 8,8 miljoen euro door onder andere patiëntendossiers, verwijsbriefjes en zelfs het bestaan van medisch specialisten te verzinnen. Het grootste gedeelte van het gesjoemel vond plaats bij zusterstichting Casa Medical, dat in augustus failliet ging. De stichting had zich gespecialiseerd in sterilisaties, soa-testen, uitstrijkjes voor baarmoederhalskanker en het zetten van spiraaltjes. Dit werd gedeclareerd als zijnde gedaan door medisch specialisten, zoals gynaecologen en urologen. Uit het KPMG-rapport blijkt echter dat er nauwelijks medisch specialisten voor Casa Medical werkzaam waren. Zorgverzekeraars zijn opgelicht voor zo’n 5,6 miljoen euro. De klinieken van Casa Medical verleenden bovendien zorg zonder dat zij daarvoor de wettelijk verplichte vergunning hadden. 
 
De miljoenenbedragen in het KPMG-rapport staan los van recente berichten in het Nederlands Dagblad over miljoenenfraude met narcoses. Casa Medical zou tienduizenden keren narcose op het declaratieformulier hebben gezet, terwijl het in de werkelijkheid ging om een simpele verdoving. De instelling zou hiermee onterecht zes miljoen euro hebben geïnd.  
 
Vorige week werd bekend dat de Nederlandse Zorgautoriteit onderzoek doet naar 'signalen over financiële onrechtmatigheden' bij Casa in opdracht van het ministerie van volksgezondheid. De NZa en het ministerie willen niet reageren zolang het onderzoek naar Casa loopt.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids