Normal_geld_briefgeld_munten

Marcel Levi, voormalig bestuursvoorzitter bij het AMC, denkt dat zorgverzekeraars voldoende geld hebben om de zorgpremie te verlagen. Volgens Levi hebben zorgverzekeraars een totaalbedrag van 3,5 miljard euro aan reserves. Dat meldt Een Vandaag.

Sinds zondagavond 00:00 uur zijn alle zorgpremies voor 2018 bekend. De meeste premies stijgen met ‘slechts’ een paar euro per maand. Mogelijk gemaakt door de reserves van de zorgverzekeraars, waardoor een nog duurdere premie voorkomen kon worden. De voormalig bestuursvoorzitter stelt dat zorgverzekeraars de premie zeker met 50 euro per jaar kunnen verlagen en zelfs dan voldoen ze nog aan de reserve-eisen die de Nederlandsche Bank stelt.

Zorgverzekeraars Nederland kan zich niet vinden in de uitspraken van Levi: “De bewering dat zorgverzekeraars via een voorziening geld ‘oppotten’ klopt simpelweg niet. Zorgverzekeraars houden altijd een spaarpot aan om pieken in de zorgkosten op te vangen. Verzekerden hebben zo de garantie dat hun ziekenhuisrekening altijd wordt betaald. Deze spaarpot is nota bene wettelijk verplicht en was de afgelopen jaren onmisbaar vanwege nieuwe strenge regels vanuit Europa, vanwege hervormingen in de ziekenhuizen en de komst van de wijkverpleging in het basispakket", aldus Koen Venekamp, woordvoerder bij Zorgverzekeraars Nederland. 

Hij vervolgt: "Nu deze veranderingen achter de rug zijn, is het niet langer nodig om de voorziening voor onverwachte kosten te vergroten en kunnen zorgverzekeraars hun positieve resultaten en reserves teruggeven aan hun verzekerden; sinds 2014 in totaal bijna 5,5 miljard euro, zegt ook minister Bruins. Hierdoor zijn de zorgpremies nu lager dan de werkelijke kostprijs.” 

Door: Redactie Nationale Zorggids