Normal_bril

Aanvullende verzekeringen worden steeds minder aantrekkelijk. Wie zich aanvullend laat verzekeren doet dat vaak omdat hij fysiotherapie of een bril nodig heeft, of een orthodontist moet bezoeken. Het probleem is echter dat zij steeds minder behandelingen vergoed krijgen. De reden dat er wordt bezuinigd op de aanvullende verzekeringen in de zorg is dat steeds minder mensen zo’n verzekering afsluiten. Dat melden RTL Nieuws en NIVEL. 

In tien jaar tijd is het aantal aanvullend verzekerden gedaald van 93 procent naar 84 procent. Mensen die nog steeds een aanvullende verzekering afsluiten, doen dat omdat ze de zorg die daarin zit nodig hebben. Het gevolg is dat de premies stijgen en vergoedingen dalen.

Ook DSW bezuinigt op de aanvullende verzekeringen. “Zolang mensen steeds gerichter kiezen – als ze iets hebben dan verzekeren ze zich en als ze niets hebben, nemen ze geen aanvullende verzekering – dan krijg je steeds meer kosten en steeds minder opbrengsten. Dat moet dan leiden tot een hogere premie, of een beperking van het pakket”, legt DSW-directeur Chris Oomen uit.

Vanwege de aanhoudende alertheid van de verzekerde (hij weet steeds beter wat er in het pakket zit en wat hij mag opmaken), daalt ook het aantal fysiotherapiebehandelingen in 2018. Waar er voorheen nog 36 behandelingen werden vergoed, is dat komend jaar teruggebracht naar 27 behandelingen. Wie een bril nodig heeft, krijgt niet 100 euro vergoed, maar 75 euro.

Een andere trend rondom de aanvullende verzekering is het aantal verzekerden met een uitgebreidere aanvullende verzekering dat steeds minder vaak van zorgverzekeraar wisselt. Dit blijkt uit onderzoek van NIVEL. Het onderzoeksinstituut weet niet waarom dat zo is, maar heeft twee vermoedens. Terughoudend overstapgedrag kan een gevolg zijn van tevredenheid over de uitgebreidere aanvullende verzekering, maar de aanvullende verzekering kan ook gezien worden als een barriere om over te stappen.

“We zien dat verzekerden met een uitgebreidere aanvullende verzekering vaker aangeven niet te wisselen omdat zij bang zijn voor administratieve problemen. Maar we zien ook dat zij aangeven meer tevreden te zijn met hun aanvullende verzekering dan verzekerden met een minder uitgebreide aanvullende verzekering.  

Door: Redactie Nationale Zorggids