Normal_arts_dokter_stethoscoop_witte_jas_doktersjas_verpleegkunde_zorgpersoneel_verpleging

Patiënten van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen worden voortaan vaker voor kleine ingrepen bij de huisarts behandeld. Zorgverzekeraar De Friesland heeft daarvoor een contract afgesloten met het ziekenhuis en en huisartsen in de omgeving. Het doel is om huisartsen de kleinere ingrepen uit te laten voeren voor een lager tarief, bijvoorbeeld voor het verwijderen van een moedervlek. De zorgverzekeraar hoopt ook met andere ziekenhuizen een vergelijkbare afspraak te kunnen maken. Dit meldt Leeuwarder Courant.

Voor negen ziektebeelden wordt de zorg nu teruggeschoven naar huisartsen. Ook kunnen medische specialisten eerst worden geraadpleegd voordat een ingreep uitgevoerd wordt of toch wordt besloten de patiënt naar Tjongerschans door te sturen. De kosten van ingrepen door een huisarts liggen beduidend lager dan in het ziekenhuis en dat is dan ook een reden om samen te werken, aldus de zorgverzekeraar. “Het is voor het eerst dat we in Friesland in deze vorm zo’n overeenkomst sluiten. Alle ziekenhuizen worden al een aantal jaren gekort voor zorg die volgend de zorgverzekeraar op een andere plek dan het ziekenhuis kan worden verleend.”

De vergrijzing zou ook een reden zijn dat huisartsen zelf kleine ingrepen gaan uitvoeren. Er komen steeds meer mensen bij, maar het budget voor de zorg blijft gelijk. “Nu is het nog zo dat een huisarts een patiënt met bijvoorbeeld chronische pijn voor een behandeling doorstuurt naar het ziekenhuis. Dat kan ook anders”, zegt Grietje van Buiten van Tjongerschans.

De ingrepen die voortaan bij de huisarts kunnen plaatsvinden zijn onder andere voor chronische pijn, longziekten, botontkalking, huidziekten en hart-en vaatziekten. Veel huisartsen voeren al kleine ingrepen uit in hun praktijk. Huisarts Jeanine Zwartsenburg uit Rotsterhaule verwijdert bijvoorbeeld moedervlekken en talgkliercystes. “Maar je hebt ook huisartsen die zich specialiseren in minder vaak voorkomende ingrepen. We kunnen ook naar elkaar doorverwijzen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids