Normal_geld_rekenmachine

Slechts een hele kleine groep patiënten (1 procent) zorgt voor 25 procent van de totale zorgkosten. Deze groep kost jaarlijks meer dan 10 miljard euro, zegt RTL Nieuws die zich baseert op cijfers van zorgverzekeraars. 

Per patiënt gaat het om 56.000 euro per jaar en 104 van de 1 procent-groep kost op jaarbasis zelfs meer dan een half miljoen euro. De duurste patiënten gebruiken voornamelijk ziekenhuiszorg, verpleging en verzorging een geestelijke gezondheidszorg (ggz). Het gaat vaak om patiënten met zo’n vijf tot zes aandoeningen per persoon. “Daarvoor worden ze behandeld door gemiddeld vier specialisten in twee tot drie verschillende ziekenhuizen”, licht hoogleraar Patrick Jeurissen toe.

Ziekten aan het hart- en in de vaten, kanker een psychische aandoeningen staan bovenaan de lijst van meestvoorkomende ziektes. Het probleem is echter dat zij vaak niet alleen één van deze ziekten hebben, maar er meerdere aandoeningen bij krijgen, waarvoor zij ook kostbare behandelingen nodig hebben, zegt Jeurissen. Hij doet onderzoek naar de duurste patiënten van Nederland.

Er zou aan kostenbeheersing gedaan kunnen worden, als ziekenhuizen en specialisten onderling beter met elkaar afstemmen. Zo zou de hoeveelheid scans en controles bijvoorbeeld aanzienlijk verminderd kunnen worden als alle instanties van elkaars activiteiten op de hoogte zijn.

De Nederlandse Zorgautoriteit kan zich hierin vinden. “Artsen werken veel individueel en al helemaal niet samen met artsen in andere ziekenhuizen. Dat moet in de toekomst beter”, zegt een woordvoerder van de NZa. Maar daarin ligt ook een verantwoordelijkheid van de Zorgautoriteit en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Daar moet één en ander worden aangepast in de wet- en regelgeving zodat ziekenhuizen en artsen eerder geneigd zijn om samen te werken. Als dat gebeurt kan op jaarbasis zo’n 1 miljard euro bespaard worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids