Normal_logo_zorginstituut_nederland

Vandaag vergadert de Advies Commissie Pakket (ACP) van het Zorginstituut over vergoeding van het medicijn Spinraza. Niemand weet wat de uitkomst gat zijn, want het medicijn voor mensen met spierziekte SMA is duur. In het eerste jaar hangt er per patiënt een prijskaartje van 500.000 euro aan vast en daarna gaat het om 250.000 euro per jaar. Dat meldt de Telegraaf.

Als het dure medicijn in het basispakket komt, betekent dat in 2020 dat 30 miljoen euro van het zorggeld daaraan opgaat. Met als gevolg dat de zorgpremie weer stijgt, een trend die de afgelopen jaren als is ingezet door alle dure geneesmiddelen.

Uiteindelijk is het aan minister Bruno Bruins om te beslissen of Spinraza in het basispakket komt of niet. Hij heeft nog tot begin mei de tijd om een keuze te maken. Maar eerst is het vandaag wachten op het advies van de commissie. Als deze een positief is over het vergoeden van het medicijn, dan is het vervolgens aan het Zorginstituut Nederland om hierover een positief of negatief advies uit te brengen aan de minister. Volgens woordvoerder Michiel Geldof van het Zorginstituut is dit het duurste medicijn tot nu toe. Met name omdat het medicijn niet geneest en waarschijnlijk voor de rest van iemands leven toegediend moet worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids