Normal_handen_verpleging

Vanaf 1 maart start een proef voor (ex-)kankerpatiënten die te maken hebben met psychische klachten. Uit onderzoek van Kantar Public (2016) in opdracht van KWF blijkt dat veel (ex-)kankerpatiënten nog jaren na de behandeling met klachten blijven rondlopen. Bij sommige mensen kan een zogeheten aanpassingsstoornis ontstaan. De passende psychologische zorg hiervoor is in 2012 uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald. Dit is een onwenselijke situatie en daarom werkt een groot aantal partijen samen om hier verandering in te brengen. Dat meldt KWF.

In de proef die nu start, wordt gekeken of de vergoeding terug kan komen in het basispakket zodat voor iedereen die dat nodig heeft, de juiste zorg vergoed en toegankelijk is.

86 procent van de mensen die wordt of is behandeld voor kanker ervaart klachten. Zelfs jaren later kan dat gebeuren. Emoties zoals angst, onzekerheid en somberheid, vermoeidheid en impact op de relatie komen het meest voor. Veel (ex-)kankerpatiënten zijn in staat zich lichamelijk en emotioneel staande te houden en zich aan te passen aan de veranderingen die de ziekte tot gevolg heeft, maar niet iedereen. Wanneer dit niet goed lukt, kan een patiënt een zogeheten aanpassingsstoornis ontwikkelen. In 2012 is de aanpassingsstoornis uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald waardoor vergoeding verviel.

Sindsdien valt een deel van de (ex-)kankerpatiënten met een aanpassingsstoornis tussen wal en schip. Wanneer een patiënt met een aanpassingsstoornis niet adequaat en tijdig wordt behandeld, ontstaat er een risico op verergering van de problemen. Dit heeft een verminderde kwaliteit van leven tot gevolg. Denk hierbij aan dagelijks functioneren, zoals uitvallen op het werk of in de relatiesfeer. Ook is dan uiteindelijk intensievere geestelijke gezondheidszorg nodig. Dit is niet in het belang van de patiënt en leidt tot onnodige en hoge kosten.

De tweejarige proef moet antwoord geven op vragen als ‘Wat is het effect van psychologische zorg op het welzijn van (ex-)kankerpatiënten?’ En ‘Hoe groot is de groep (ex)-kankerpatiënten die in aanmerking komt voor een psychosciale behandeling?’.

De proef wordt gefinancierd door het ministerie van volksgezondheid en KWF Kankerbestrijding, en wordt uitgevoerd in samenwerking met het Landelijk Overleg Psychosociale Oncologische Zorg. Een samenwerkingsverband van KWF Kankerbestrijding, IKNL, NFK, KNGF-NVFL, NVPO, IPSO, V&VN Oncologie en PAZ/LVMP. 

Door: Redactie Nationale Zorggids