Normal_diabetes_insuline

Verzekeraars geven vaak de voorkeur aan oudere, goedkopere geneesmiddelen dan nieuwe en innovatieve medicijnen. Op deze manier zal de Nederlandse gezondheidszorg niet verbeteren, zegt directeur Sanne Groenemeijer van Novo Nordisk, leverancier van insuline. Dat meldt het Financieel Dagblad. 

Groenemeijer trekt aan de bel omdat het nieuwe insulines heeft die sterfte onder diabetespatiënten laat afnemen. Deze medicijnen vinden echter geen doorgang in de Nederlandse gezondheidszorg, omdat verzekeraars liever oudere varianten vergoeden. Zodra een nieuw medicijn op de markt verschijnt, daalt de prijs van het oudere middel. Zodoende wordt het nieuwe product minder voorgeschreven.

Diabetesvereniging Nederland is het met Groenemeijer eens en ziet dat innovatieve geneesmiddelen aan de patiënt voorbij gaan. “Patiënten komen nauwelijks aan innovaties toe. Dat gaat beslist ten koste van de kwaliteit van zorg”, zegt Olof King, directeur van Diabetesvereniging Nederland. Wat doen de nieuwe insulines beter dan de oude? Het spuiten ervan hoeft bijvoorbeeld niet meer op een vast tijdstip te gebeuren. Patiënten ervaren daardoor meer flexibiliteit.

Naast Novo Nordisk, liet onlangs ook fabrikant Abbott weten problemen te hebben met het introduceren van nieuwe middelen. De Amerikaanse farmaceut heeft een nieuwe bloedsuikermeter genaamd de FreeStyle Libre, die in Nederland nog niet vergoed wordt. Dit tot grote onvrede van de Diabetes Vereniging, omdat deze denkt dat het apparaatje van grote meerwaarde gaat zijn voor diabetespatiënten, omdat het minder kans geeft op complicaties.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat weten dat nieuwe medicijnen en de toelating ervan de verantwoordelijkheid zijn van het ministerie van volksgezondheid. “Zorgverzekeraars kijken wel naar doelmatig voorschrijven”, aldus een woordvoerder. 

Door: Redactie Nationale Zorggids