Normal_diabetes__suikerziekte_bloedprikken

Kinderen die nu nog hun bloedsuiker meten door in hun vinger te prikken, hoeven dit binnenkort niet meer te doen door de komst van een sensor. Zorgverzekeraar VGZ gaat kinderen die collectief verzekerd zijn via de Diabetesvereniging Nederland de sensor vergoeden, waardoor zij zeer nauwkeurig en zonder prikken hun waarde kunnen lezen. Zorginstituut Nederland is nog aan het overwegen of de sensor in het basispakket moet komen. Dit meldt De Stentor.

Hoewel het advies van het Zorginstituut nog niet is uitgesproken, wil VGZ niet langer wachten. Door de hoge kosten die verbonden zijn aan de sensor, kunnen nu alleen kinderen gebruik maken van het aanbod. “Dit is een kwetsbare groep. Vooral kinderen zien op tegen de dagelijkse vingerprikken om hun bloedsuiker te meten”, aldus een woordvoerder van VGZ.

De sensor heeft de grootte van een muntstuk van twee euro en zit op de bovenarm geplakt. Via een app of reader kan nauwkeurig de huidige waarde gemeten worden. De sensor werkt effectiever in het voorkomen van hypo’s en hypers dan vingerprikken. Wanneer zo’n hypo of hyper zich voordoet is de bloedsuikerwaarde te hoog of te laag, wat kan resulteren in flauwvallen en andere problemen.

Echter zijn zo’n veertig internisten nog niet tevreden met de handreiking van VGZ. In een brandbrief aan De Stentor stelden zij dat de sensor beschikbaar moet zijn voor alle 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes. Omdat de sensor per jaar zo’n 1.000 euro duurder is dan vingerprikken, vrezen zij dat daarom slechts een kleine groep patiënten gebruik  kan maken van de sensor.

Volgende maand neemt het Zorginstituut een besluit over opname van de sensor in de basisverzekering. Echter zegt Olivier Gerrits, inkoopdirecteur van VGZ, dat het aan het Zorginstituut ligt of de sensor ook uiteindelijk voor ene grotere groep patiënten beschikbaar wordt gesteld via de basisverzekering. Daar heeft VGZ zelf niets over in te brengen.

Door: Redactie Nationale Zorggids