Normal_pillen_medicatie_medicijnen

Fabrikant Aurobindo laat Nederlandse medicijnen onder erbarmelijke omstandigheden maken in India. Onderzoeksprogramma Zembla deed onderzoek naar de werkwijze van Aurobindo. Zo kwam naar buiten dat werknemers geen beschermende kleding en mondkapjes dragen, vervuild afvalwater illegaal wordt geloosd en werknemers lage lonen krijgen. Dit meldt NOS.

De fabrikant maakt generieke medicijnen waarvan de patenten al verlopen zijn. De merkloze medicijnen liggen in de schappen in Nederlandse winkels, waar consumenten ze kopen zonder te weten waar ze vandaag komen. Op verpakkingen van medicijnen hoeft niet vermeld te worden waar deze gemaakt zijn.

Zembla stelt dat de lokale bevolking de prijs betaalt voor onze goedkope geneesmiddelen. Zo krijgen de werknemers slechts 150 tot 200 euro loon per maand en zijn de arbeidsomstandigheden slecht. Er wordt geen beschermende kleding, brillen en mondkapjes aangeboden en er zijn meerdere ongelukken gebeurd bij Aurobindo.

Bovendien loost de fabriek chemisch afvalwater op illegale wijze, wat direct invloed heeft op de antibioticaresistentie waar de wereld op het moment mee kampt. In het water zitten hoge concentraties antibiotica, waardoor de problemen rondom resistente bacteriën alleen maar toenemen. “We moeten ons afvragen of we nog wel willen dat op deze manier die pillen van ons geproduceerd worden”, aldus Jos van Dongen, die de rapportage over Aurobindo maakte. De fabrikant stelt zich echter te houden aan alle lokale en internationale wet- en regelgeving.

Zorgverzekeraar CZ wilde als enige reageren op de ontdekkingen van Zembla. CZ zegt zich niet te hebben gerealiseerd dat als de medicijnen zo goedkoop zijn, dat het ook een schaduwkant heeft. Marie-José van Gardingen van CZ: “We krijgen buikpijn van de informatie en de beelden. We hebben er op vertrouwd dat instanties die zicht moeten houden op mens- en milieuomstandigheden hun werk doen.” De zorgverzekeraar wil het gesprek aangaan met het ministerie van Volksgezondheid. Komende maand gaat CZ leveranciers van geneesmiddelen informeren dat ze vanaf 2019 een verklaring vragen dat ze netjes omgaan met mens en milieu.

Door: Redactie Nationale Zorggids