Logo_aurobindo_logo

Aurobindo zegt geschrokken te zijn van de kritiek in de uitzending van het BNN/VARA-programma Zembla. Farmaceut Aurobindo benadrukt dat er geen enkele aanleiding is om aan de kwaliteit van haar medicijnen te twijfelen. Het bedrijf wil graag een constructieve dialoog aangaan met alle direct-belanghebbenden. Het bedrijf kwam onder vuur te liggen door de uitbuiting van Indiërs die de medicijnen maken onder slechte omstandigheden. Dit melden NOS en Aurobindo.

De farmaceut wil graag de zorgen wegnemen bij zorgverzekeraars en pensioenfondsen. Het bedrijf is van harte bereid een door verzekeraars voorgestelde ‘duurzaamheidseis’ te onderschrijven en te ondertekenen. Zorgverzekeraar CZ heeft gezegd zo’n eis te willen instellen zodat in de toekomst voorkomen kan worden dat medicijnen op de Nederlandse markt komen die geproduceerd zijn onder slechte omstandigheden voor zowel werknemers als het milieu.

Aurobindo maakt generieke medicijnen waar elke dag vele mensen over de hele wereld baat bij hebben. Dit gebeurt volgens Aurobindo volgens de geldende lokale arbeids- en milieuwetgeving. Vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat de kwaliteit van de medicijnen zelf niet voldoet aan Europese regels.

De medicijngigant vindt het jammer dat het tv-programma Zembla tijdens haar filmopnames in Hyderabad op geen enkele wijze contact heeft gezocht met het hoofdkantoor ter plaatse, voor een dialoog met onze directie en medewerkers. In de bewuste uitzending uit Zembla een aantal zware beschuldigingen. Hierdoor zou het Nederlandse publiek een ongenuanceerd beeld voorgeschoteld hebben gekregen. Aurobindo nodigt Zembla daarom uit voor een bezoek aan haar productiebedrijven in Hyderabad.

Werknemers van de fabriek verklaren geen beschikking tot beschermende kleding, mondkapjes en veiligheidsbrillen te hebben. Ook zou volgens verklaringen chemisch afvalwater illegaal gedumpt worden, waardoor de lokale bevolking geen schoon drinkwater heeft en dieren sterven. In dit afvalwater zitten bovendien hoge concentraties antibiotica. Door dit te lozen in het oppervlaktewater, draagt dit bij aan antibioticacrisis. Steeds meer bacteriën zijn hierdoor niet meer te behandelen met antibiotica.

Door: Redactie Nationale Zorggids