Normal_umc_utrecht_logo

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) gaat haar administratieve processen rondom het registreren en declareren van zorg verbeteren. Dit naar aanleiding van een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

In het voorjaar van 2016 ontving de NZa een signaal over de afdeling KNO van het UMC Utrecht. Deze afdeling zou de geleverde zorg onjuist registreren en declareren. Daarop startte de NZa een onderzoek. Dit onderzoek richtte zich specifiek op de registratie en declaratie van het plaatsen van cochleaire implantaten.

De NZa constateert dat de gecontroleerde declaraties geen aanleiding zijn voor verder onderzoek. De zorgautoriteit legt geen formele maatregelen op. Wel signaleerde de NZa verbetermogelijkheden in de administratieve processen. In een eigen intern onderzoek kwam het ziekenhuis tot dezelfde conclusie.
Op eigen initiatief stelde het UMC Utrecht vervolgens een verbeterplan op en deelde dit met de NZa. Beide partijen blijven elkaar op de hoogte houden over de implementatie van dit verbeterplan.

Door: Redactie Nationale Zorggids