Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

De Friesland Zorgverzekeraar, die onlangs door de rechtbank op de vingers werd getikt wegens het hinderen van de vrije artsenkeuze, gaat in hoger beroep. Een rechter stelde een paar maanden geleden dat er een maximum verschil van 500 euro mag zitten tussen alle gecontracteerde en ongecontracteerde zorg. Maar de Friesland vreest hierdoor voor een hogere zorgpremie, een aanzienlijke stijging van de zorgkosten en verminderd toegankelijke zorg en daarom gaat het de uitspraak aanvechten. Dat meldt de Leeuwarder Courant. 

Verzekeraars zouden geregeld dusdanig lage vergoedingen geven voor niet-gecontracteerde zorg dat de vrije artsenkeuze in het geding komt. Om dit tegen te gaan is in 2014 het hinderpaalcriterium in het leven geroepen, maar vooral verzekerden van Achmea (en de zusterondernemingen, waaronder De Friesland) merken soms niets van dit criterium.

Als het aan de Friesland ligt, blijft het een vergoeding van 75 tot 80 procent van het gemiddelde of marktconforme tarief volgen. Dat betekent dat er soms een rekening van meer dan vijfhonderd euro wordt verstuurd.

De uitspraak van de rechtbank kan als gevolg hebben dat steeds minder zorgaanbieders kiezen voor een contract met een verzekeraar. “Dit kan potentieel tot enorme kostenstijgingen leiden en daardoor de toegang tot de zorg bemoeilijken”, zegt Rob Propsma, woordvoerder van De Friesland. 

Door: Redactie Nationale Zorggids