Normal_geld__kluis__sparen

Zorgverzekeraars zullen door minister De Jonge van Volksgezondheid niet gedwongen worden te stoppen met investeringen in big farma. Onlangs kwam kritiek op deze werkwijze, omdat zorgverzekeraars via deze wijze steun geven aan farmaceuten die zeer dure medicijnen maken. Minister Bruins van Medische Zorg zag juist kansen om via de investeringen druk uit te oefenen om medicijnen goedkoper te maken. Dit is de reden waarom De Jonge nu heeft besloten dat de investeringen mogen blijven plaatsvinden. Dit meldt Skipr.

Het besluit komt na Kamervragen aan de minister. Hij laat weten dat zorgverzekeraars via hun investering juist een vinger aan de pols houden. Zo geven verschillende zorgverzekeraars aan dat zij via ‘engagement programma’s’ onder andere het kostenmodel en het maatschappelijk verantwoorde beleid op tafel krijgen. Staken zij hun investeringen, dan zouden de grote spelers in de farmacie juist hun gang kunnen gaan.

“Uiteraard vind ik het wel belangrijk dat zorgverzekeraars scherp zijn op hun eigen beleggingsbeleid en zoals een aantal zorgverzekeraars ook doen, het gesprek aangaan met omstreden farmaceuten wanneer zij dat noodzakelijk vinden”, aldus minister Bruins. Bovendien gaan de beleggingen maar om maximaal 1 procent van het belegd vermogen dat wordt geïnvesteerd in farmaceutische bedrijven.

Daarnaast zouden de verzekeraars al beleggen in maatschappelijk verantwoorde fondsen. Hiervoor gebruiken zij ESG-fondsen, die streng toezicht houdt op de fondsen. Zo wordt er een duurzaam beleggingsbeleid gevoerd en worden fondsen uitgesloten wanneer zij betrokken zijn in de tabaksindustrie, wapenhandel, kinderarbeid, fraude of schending van mensenrechten. VGZ doet om deze reden geen zaken meer met Biogen en Gilead Sciences. Deze twee spelers rekenen extreem hoge bedragen voor bepaalde geneesmiddelen.

Door: Redactie Nationale Zorggids