Normal_factuur

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft ggz-aanbieder HSK een boete van 400.000 euro opgelegd wegens foutieve declaraties in de periode van 2013 tot en met 2015. HSK declareerde bij zorgverzekeraars de behandeling van mensen met werkgerelateerde burn-outklachten als een behandeling van een psychische stoornis. Dat meldt NZa. 

De NZa is in 2016 een onderzoek gestart bij HSK. Patiënten die zich met een burn-out meldden, al dan niet na een verwijzing van de huis-/bedrijfsarts, kregen bij HSK ten onrechte de diagnose Ongedifferentieerde somatoforme stoornis (OSS). De behandeling van een burn-out in de ggz wordt  niet onder de Zvw vergoed, maar de behandeling van een OSS wel.

De medisch deskundige die namens de NZa een aantal dossiers heeft onderzocht, constateerde dat bij geen van de patiënten sprake was van een OSS. De patiënten hadden lichte tot matig ernstige psychische en lichamelijke stress-klachten, gerelateerd aan hun werksituatie. Hiervoor kregen zij cognitieve therapie volgens een burn-outprotocol. HSK heeft deze behandelingen daarom ten onrechte bij zorgverzekeraars gedeclareerd. De NZa tilt hier zwaar aan omdat de behandeling van deze patiënten onterecht vergoed is uit de zorgverzekering. HSK heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de NZa, zo laat de aanbieder weten n een persbericht.  

"HSK is ervan overuigd dat de betreffende declaraties rechtmatig zijn ingediend en vindt daarnaast dat het boetebesluit van de NZa onzorgvuldig tot stand is gekomen. Bovendien veroorzaakt de uitspraak van de NZa grote onzekerheid voor de gehele ggz-sector, de verwijzers en vele patiënten met ernstige psychische klachten."

Door: Redactie Nationale Zorggids