Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gevraagd de regels te ontwikkelen om leefstijlcoaching in rekening te brengen voor mensen met overgewicht en obesitas. Vanaf 2019 kan de zogenoemde gecombineerde leefstijl interventie (GLI) worden vergoed vanuit het basispakket. Dit houdt in: advies en begeleiding over voeding, beweging en gedrag met als doel een gezondere leefstijl voor de patiënt. Dat meldt NZa. 

Zorgverzekeraar CZ experimenteerde samen met enkele zorgaanbieders al met GLI. De pilot bleek succesvol. In Nederland komen zo’n vijf miljoen mensen in aanmerking voor leefstijlcoaching. De huisarts kan mensen doorverwijzen en onder meer leefstijlcoaches, fysiotherapeuten en dietisten kunnen de zorg leveren. Een GLI duurt 24 maanden en de bekostiging sluit hier op aan. GLI wordt alleen vergoed als de gekozen vorm bewezen effectief is.

De regels gelden niet voor leefstijlcoaching van kinderen. Op dit moment vinden er experimenten plaats naar de ketenaanpak van een gezonde leefstijl voor kinderen. Aan de hand van de uitkomsten bekijkt het Zorginstituut hoe de zorg voor kinderen met overgewicht er uit moet zien. Ook voor kinderen is een gezonde leefstijl belangrijk. Daarom hoopt de NZa op korte termijn ook regelgeving voor kinderen op te zetten.

Door: Redactie Nationale Zorggids