Normal_fotocamera__foto__camera__film__media

Voordat vrouwen een vergoede tepeltatoeage toegezegd krijgen, moeten ze een foto van hun borsten opsturen naar hun zorgverzekeraar. Dit is één van de klachten die Radar ontving over zorgverzekeraars die vragen om foto’s van lichaamsdelen voordat een medische ingreep kan doorgaan. Vrouwen hebben een tepeltatoeage nodig na operatie aan de borst wegens borstkanker. Dat meldt Rada

Radar vroeg zich af of zorgverzekeraars hier eigenlijk wel om mogen vragen. Uit onderzoek blijkt: ja, dat mag, maar niet altijd. Er zijn namelijk strenge regels aan verbonden. “Eerst moet bezien worden of de zorgverzekeraar al over voldoende informatie beschikt voor ze de foto’s opvragen”, legt advocaat Eric Osinga uit.

Verzekerden zijn overigens niet verplicht om foto’s op te sturen. Maar als ze weigeren, kan dat risico's met zich meebrengen. Een verzekeraar kan namelijk bij zijn standpunt blijven, waardoor de verzekerde pas na juridische hulp mogelijk toch een behandeling kan ondergaan zonder foto te hoeven opsturen. Er zijn verzekeraars die het nooit tot een zaak zullen laten komen en je een arts laten inschakelen voor beoordeling van de ingreep. Verzekeraars die wel een foto ontvangen, mogen deze alleen laten inzien door een medisch adviseur, of medewerkers die onder de verantwoordelijkheid van deze adviseur vallen. Een foto naar een algemeen e-mailadres sturen wordt ten zeerste afgeraden.

Wie doet wat?

Zorgverzekeraar IZA vraagt om foto’s, aldus Radar. Ditzo zegt enerzijds foto’s per post te laten sturen en anderzijds een online systeem hiervoor te hebben. VGZ heeft tevens een online systeem, waar alleen aangesloten artsen mee werken. En voor Menzis en Zilveren Kruis geldt ook dat er een online systeem bestaat voor zulke privacygevoelige zaken.

“Zorgverzekeraars voldoen aan strenge eisen als het gaat om de bescherming van privacygevoelige informatie. Ook dus als het gaat om vertrouwelijke informatie in die gevallen waarbij foto’s worden gestuurd om toestemming te krijgen voor een medische behandeling. Zorgverzekeraars handelen en borgen dit op een vergelijkbare manier zoals staat omschreven in het protocol materiele controle”, laat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weten in een reactie.

Zorgverzekeraars hebben de vrijheid om te kiezen hoe beeld wordt aangeleverd, of dat nu per post, mail of een beveiligd systeem is. Fysieke post wordt bewaakt door een hiervoor aangestelde functionaris en de inbox waarin dergelijke foto’s terechtkomen is beveiligd. ZN adviseert om bij twijfel altijd vooraf contact op te nemen met de zorgverzekeraar, zodat de foto op de goede plek terechtkomt.

Door: Redactie Nationale Zorggids