Normal_portemonnee_geld

Gemeenten maken zich zorgen om het terugtrekken van Menzis en Zilveren Kruis uit de collectieve zorgverzekeringen voor minima. Menzis liet onlangs al weten de samenwerking te stoppen met dertig gemeenten, omdat de verzekeringen te duur zijn en het netwerk van klanten en zorgaanbieders daar niet optimaal is. In Drenthe beëindigde Zilveren Kruis al eerder drie contracten, omdat ze niet meer kostendekkend waren. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

Lelystad is één van de gemeenten waar Menzis zich uit terug trekt. Voorlopig kunnen minima zich nog steeds collectief laten verzekeren. “Het nieuws dat Menzis zich ging terugtrekken naar haar kerngebied kwam voor ons niet uit de lucht vallen. Bovendien hadden wij al heel lang meerdere partijen waarmee we samenwerkten voor de minimapolissen”, zegt contractmanager sociaal domein Marlies Stokman. Toen Zilveren Kruis zich eerder al terugtrok, tekende de gemeente een contract bij De Friesland Zorgverzekeraar.

In andere gemeenten wordt naar een oplossing gezocht. In Apeldoorn heeft Menzis bijvoorbeeld een overbruggingsjaar aangeboden, waardoor minima tot eind 2019 collectief verzekerd zijn. Er zijn zorgen om deze grootschalige ontwikkeling. Collectieve zorgverzekeringen zijn voor mensen met een laag inkomen en een hoge zorgvraag. Als de minimapolissen wegvallen, kan deze doelgroep betalingsachterstanden krijgen en gaan ze voor een zorgverzekering die niet-passend is.

Uit onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) blijkt dat vooral regionale zorgverzekeraars tevreden zijn met hun collectieve zorgverzekering. Ook gemeenten zijn er blij mee, maar de landelijke zorgverzekeraars zien er minder heil in. Onderzoekers van de VNG raden het gemeenten aan om te zoeken naar een alternatief voor de collectieve zorgverzekering. 

Door: Redactie Nationale Zorggids