Logo_logo_tu_delft

Vandaag onthullen TU Delft-studenten van Project MARCH het nieuwe exoskelet MARCH III. In deze vernieuwde versie van het motorisch harnas voor mensen met een dwarslaesie zijn belangrijke verbeteringen aangebracht ter bevordering van de dagelijkse bruikbaarheid en comfort. Dit meldt TU Delft. 

In het leerproject Project MARCH zet elk jaar een nieuw team van studenten van de TU Delft zich vrijwillig in voor de ontwikkeling van het ultieme exoskelet. Dit studiejaar wordt voor het derde jaar op rij aan het exoskelet gewerkt. Verbeteringen aan het enkelgewricht en de stapgrootte dragen bijvoorbeeld bij aan een natuurlijkere loopbeweging en zorgen voor weer een stap dichterbij het zelfstandig gebruik. In het project werkt het studententeam nauw samen met partners zoals Sint Maartenskliniek en DSW Zorgverzekeraar.

Chris Oomen, CEO DSW Zorgverzekeraar: “Een exoskelet is er niet om beperkingen te compenseren, maar om ze op te heffen. Als met wetenschappelijk onderzoek voldoende wordt aangetoond dat het exoskelet in de praktijk effectief is, zal het uiteindelijk in het pakket worden opgenomen. Daarmee zal de rolstoel voor de dwarslaesiepatiënt uit het straatbeeld verdwijnen.”

In september vindt de ultieme test van het nieuwe prototype plaats in de vorm van een Cybathlon. In deze wedstrijd gaan piloten in exoskeletten van internationale teams de strijd met elkaar aan. Binnen tien minuten moeten zij verschillende alledaagse handelingen, zoals traplopen, succesvol volbrengen.

Door: Redactie Nationale Zorggids