Normal_depressie_alleen_vrouw

Gisteren reageerden psychiaters al kritisch op het voornemen van zorgverzekeraar Menzis om de behandeling van depressies te vergoeden op basis van resultaten, en niet meer op basis van het aantal behandelingen. Ook platform MIND zegt zich zorgen te maken om het plan, omdat ggz-aanbieders die een behandeling snel afronden hiervoor beloond worden. De vrees is dat instellingen patiënten met complexe problemen aan zich voorbij laten gaan. Dat melden de Telegraaf en NOS. 

“Het risico is dat patiënten buiten de boot vallen als verzekeraars alleen naar de kosten kijken”, zegt MIND. Dit is ook de angst van de psychiaters. Als het aan psychiater Damiaan Denys ligt wordt eerst gekeken naar de rol van de psychiatrie, alvorens er veranderingen in het zorgverzekeringsstelsel worden doorgevoerd. Hij denkt dat de psychiatrie eerst kleiner moet en dan bedoelt hij vooral: verminder het aantal hulpverleners. “Ik denk dat de inspanning moet gaan naar pogingen de psychiatrie kleiner te maken en het geld efficiënter te stoppen in mensen die echt chronisch lijden.”

De verzekeraar heeft hierover voor de komende drie jaar afspraken gemaakt met achttien organisaties in de geestelijke gezondheidszorg. Het gaat om behandelingen van niet-chronische depressies en angsten die korter dan een jaar duren. Menzis is naar eigen zeggen de eerste zorgverzekeraar die in de geestelijke gezondheidszorg op resultaat gaat financieren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids