Normal_arts

Sinds enige tijd is Zilveren Kruis bezig met het verplaatsen van de zorg naar haar verzekerden thuis. Het doel is om in 2021 zo’n 10 procent van de zorg thuis te leveren. Hiervoor stelt de zorgverzekeraar nu extra geld beschikbaar. Tot nu toe zijn verzekerden er blij mee, want zorg thuis betekent eigen regie, flexibiliteit en comfort. Dit meldt Zilveren Kruis. 

“We vinden dat patiënten deze mogelijkheid moeten krijgen, zolang het medisch verantwoord is en de thuissituatie het toelaat”, zegt Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop bij Zilveren Kruis. Operaties en andere intensieve ingrijpen blijven in het ziekenhuis, maar lichtere zorg kan evengoed thuis geleverd worden of via e-health.

Initiatief indienen 

Zorginstellingen die in aanmerking willen komen voor het extra geld van Zilveren Kruis, kunnen hun initiatieven indienen bij de verzekeraar. De initiatieven moeten voor blijvende veranderingen zorgen en substantieel zijn. Wordt een initiatief goedgekeurd, dan worden hierover afspraken gemaakt in een inkoopcontract. Voorbeelden van veilige zorg thuis zijn telemonitoring, beeldbellen en behandelingen thuis. 

Door: Redactie Nationale Zorggids