Normal_bruno_bruins

Een groep medisch specialisten heeft samen met patiëntenverenigingen een brandbrief gestuurd naar minister Bruno Bruins voor Medische Zorg. In deze brief roepen zij hem op om de MammaPrint op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit meldt Algemeen Dagblad.  

Wie een MammaPrint wil, zal in de nabije toekomst mogelijk zelf moeten opdraaien voor de kosten ervan. Nu wordt de test van 2.600 nog uit coulance vergoed door zorgverzekeraars, maar de toekomst moet uitwijzen wat met de vergoeding van de MammaPrint gebeurt. 

Zorginstituut Nederland vindt niet dat de test in aanmerking komt voor vergoeding uit het basispakket. De uitkomsten zouden te onzeker zijn om vrouwen met borstkanker gefundeerd van chemotherapie te laten afzien. Het weglaten van chemotherapie op basis van de MammaPrint leidt volgens het Zorginstituut mogelijk tot een toename in uitzaaiingen en daarmee sterfte.

"In Nederland krijgen zo’n 15.000 vrouwen per jaar borstkanker. De test is geschikt voor zo’n tweeduizend vrouwen met hormoongevoelige kanker. Voor ongeveer de helft van hen is chemo niet nodig. Het gaat dus om zo’n duizend vrouwen per jaar die toch zo’n behandeling zouden ondergaan als de MammaPrint niet wordt vergoed’’, zegt Gabe Sonke. Sonke is internist bij het Antoni van Leeuwenhoek en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids